Na vier kwartalen waar de huren van woningen in de vrije sector daalden, als gevolg van de coronapandemie, zijn ze nu aan het stijgen.

Een huurwoning was in het derde kwartaal per vierkante meter gemiddeld 2,5 procent duurder dan een jaar eerder.

Amsterdam is het duurst om te huren, daar betaal je gemiddeld 22,44 euro euro per vierkante meter per maand.

De huurprijzen van woningen in de vrije sector stijgen weer ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakt woningplatform Pararius op uit het huurwoningenaanbod op de eigen site. Daarmee komt volgens de organisatie een einde aan een periode van prijsdalingen die was veroorzaakt door de coronapandemie.

Per vierkante meter waren nieuwe huurders afgelopen kwartaal gemiddeld 2,5 procent duurder uit dan een jaar terug. In de voorgaande vier kwartalen ging dit cijfer nog omlaag.

Vooral het wegblijven van expats tijdens de coronapandemie zorgde toen voor lagere prijzen, dachten onderzoekers destijds. Door reisbeperkingen en de overstap naar thuiswerken kwamen er lang veel minder expats naar Nederland dan voorheen.

Bron: Pararius

In het derde kwartaal van 2020 daalden de huurprijzen voor het eerst in zes jaar. Ook de kwartalen daarna kenden een procentuele prijsdaling.

Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is de expatmarkt nu dus weer aangetrokken. "Dit, tezamen met de al bestaande grote schaarste aan vrije sector huurwoningen, ligt ten grondslag aan de recente prijsstijging", zegt hij in een toelichting.

Huren in vrije sector: Amsterdam het duurst

De hoofdstad is nog altijd de duurste stad om een woning te huren, komt uit de cijfers van Pararius naar voren. De huurprijzen in Amsterdam stegen het afgelopen kwartaal met 1,6 procent. Nieuwe huurders moesten er door de bank genomen 22,44 euro neertellen per vierkante meter per maand.

Ook in andere grote steden als Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht stegen de huren. Van deze steden was Eindhoven met een gemiddelde vierkantemeterprijs van 14,85 euro de goedkoopste stad.

Bron: Pararius

De huurprijzen stegen procentueel gezien het hardst in provincies buiten de Randstad. Zo stegen in Flevoland (+9,2%), Groningen (+8,4%), Gelderland (+6,5%) en Noord-Brabant (+6,7%) de huurprijzen met meer dan 6 procent.

In de Randstadprovincies Noord- en Zuid-Holland gingen de huurprijzen van woningen in de vrije sector met respectievelijk 1,7 en 2,7 procent omhoog. In Drenthe en Zeeland waren er dalingen van respectievelijk 1,8 procent en 7,1 procent.

Ook NVM ziet prijstoename

Makelaarsorganisatie NVM is ook met cijfers gekomen over de huurmarkt. Die wijzen eveneens op een prijstoename. De makelaars van de NVM richten zich met name op koopwoningen, maar zijn ook actief op de huurmarkt.

NVM-voorzitter Onno Hoes merkt dat het aantal transacties en het aanbod afnemen. Ook is de betaalbaarheid van huurwoningen volgens hem steeds vaker een probleem. Hoes hoopt dat er in het nieuwe kabinet straks een minister van Wonen komt om de problemen op te lossen.

Huurdersvereniging de Woonbond baalt ook van de hoge huurprijzen. De belangenorganisatie klaagt dat de prijs-kwaliteitverhoudingen op de vrije huurmarkt niet meer kloppen.

"Woningzoekers betalen zich blauw voor kleine appartementjes die net boven de grens voor huurprijsbescherming vallen." Daarom dringt de Woonbond erop aan om de prijzen in de vrije sector aan banden te leggen.

LEES OOK: Huurprijzen van kamers blijven dalen in Nederland – appartementen worden alweer duurder, behalve in Amsterdam